خال‎های مادرزادی

در بدن کلیه افراد خال وجود دارد البته باید گفت تعداد و نوع خال آن‌ها با هم متفاوت خواهد بود. برخی از خال‌ها هستند که از بدو تولد همراه کودک می‌باشند که به این نوع خال‌ها، خال‎های مادرزادیمی‌گویند.
برخی دیگر از خال‌ها وجود دارند که در طول فرایند زندگی ایجاد می‌شوند که به آن‌ها خال‌های اکتسابی گفته می‌شود.
در این مبحث قصد داریم شما را با انواع خال‌های مادرزادی علائم‌های آن و نحوه برداشتن و درمان خال‌های مادرزادی در کودکان آشنا کنیم.

انواع لکه‌‌ و خال‌های مادرزادی

خال‎های مادرزادی بخش‌های گسترده‌ای از قبیل شکل، اندازه و رنگ دارد و می‌تواند در هر قسمتی از بدن مشاهده شود.

انواع لکه‌‌ و خال‌های مادرزادیرایج‌ترین خال‎های مادرزادی

  1. لکه‌های عروقی و بوسه‌ی فرشته
  2. لکه‌های شیر قهوه‌ای
  3. خال‌های گوشتی یا مول
  4. لکه‌های مغولی مایل به آبی یا خاکستری
  5. خال‌های شرابی رنگ

در ادامه هر یک از موارد فوق را توضیح خواهیم داد.

۱. لکه‌های عروقی و بوسه‌ی فرشته

خال‌های هموارتر و لکه‌های صورتی یا بنفش که توسط مویرگ ‌‌گشاد شده در نزدیکی سطح پوست به وجود می‌آیند.

این نوع خال از شایع‌ترین خال‌های مادرزادی است که تا ۷۰ درصد از نوزادان، یک یا چند تا از آن را دارند.
این نوع خال ‌‌زمانی که چند تا از کودکان گریه می‌کنند یا وقتی درجه حرارت بدن او واکنش نشان می‌دهد روشن‌تر می‌شود. لکه‌های ایجاد شده بر روی پیشانی یا پلک‌‌ که بوسه فرشته می‌گویند. تا سن دوسالگی ماندگار است.
تشخیص خال مادرزادی و انواع درمان‌های آن باید توسط پزشک انجام گیرد.

خال کودک

۲. لکه‌های شیر قهوه‌ای

لکه‌های هموار و برنزی یا قهوه‌ای روشن که بعضی موقت‌‌ تعداد زیادی روی پوست نمایان است.
بین ۲۰ تا ۵۰ درصد از نوزادان، یک ساله و دو ساله این لکه‌‌ را دارند. با بزرگ شدن کودک، لکه‌‌ زیاد می‌شود و تمامی بدن او را فرا می‌گیرد، خوب است در مورد این مسئله با یک متخصص کودک مشورت نمایید.

۳. خال‌های گوشتی یا مول

این نوع از خال‎های مادرزادی از سلول‌های رنگ ‌دانه‌ساز پوست ایجاد می‌شوند خال‌های گوشتی در سایزهای مختلفی مشاهده می‌شوند و ممکن است صاف یا برجسته، سیاه یا قهوه‌ای رنگ، مودار یا بدون مو باشد.
روش‌های مختلفی برای درمان خال‌های گوشتی وجود دارد.

۳. لکه‌های مغولی مایل به آبی یا خاکستری

لکه‌های بزرگ و هموار با رنگ‌ دانه اضافی که در ناحیه کمر یا باسن ایجاد می‌شوند این نوع لکه ‌‌در نوزادانی که پوست تیره‌تری دارند بیشتر است.
لکه‌های مغولی غالبا تا سن مدرسه رفتن کودکان کاملاً از بین می‌رود اما دیده شده است. بعضی از اوقات تا سن بلوغ نیز مشاهده شده است.

۴. خال‌های شرابی رنگ

این نوع خال‎های مادرزادی عروقی که هنگام تولد وجود دارند، صورتی کم رنگ تا ارغوانی تیره هستند این نوع خال را می‌توان در نواحی مختلف بدن مشاهده کرد، اگر چه بیشتر در بخش‌های صورت یا سر ظاهر می‌شوند.

انواع خال‌های مادرزادی

خال‌های شرابی روشن ممکن است از بین بروند، ولی اغلب آن ‌پایدار هستند و با رشد کودک بزرگ می‌شود. بعضی اوقات خال‌های شرابی تیره‌تر می‌شوند. بنابراین این خال‌‌ ممکن است در مدت زمان چند دهه توده‌های کوچکی در روی پوست ایجاد می‌شوند.

۵. همانژیوم یا تومور خوش خیم

این لغت برای شرح انواعی از توده‌های تشکیل شده از سلول‌های عروق خونی استفاده می‌شود که می‌توانند صاف یا برجسته باشد و ممکن است خرد و نامحسوس یا بزرگ و شاید بد شکل باشد.
همانژیوم تقریبا ۲ تا ۵ درصد از نوزادان دیده می‌شود و در نوزادان دختر، نوزادان زودرس و دوقلوها ‌رایج‌تر است.
خال‌های همانژیوم اغلب روی سر و گردن ایجاد می‌شوند و برخلاف سایر خال‌های مادرزادی، می‌توان به سرعت رشد کند.

این نوع خال‌‌ تا شش ماه اول زندگی نوزاد مشاهده می‌شود. تنها ‌۳۰ درصد از آن‌ در زمان تولد قابل مشاهده است و به مدت یک سال رشد می‌کند این نوع عملکرد معکوس می‌تواند ۳ تا ۱۰ سال طول بکشد. اگر چه جای بسیار از خال‌های همانژیوم پوستی باقی نمی‌ماند اما جای برخی از آن ‌برای همیشه می‌ماند. یک نمونه از همانژیوم یک زائده سطحی است و در ۲ تا ۵ درصد از نوزادان مشاهده می‌شود.

این توده برجسته و به رنگ صورتی قرمز است، در آغاز رشد می‌کند و بزرگ می‌شود و سپس محو خواهند شد. بعضی از آن ‌تا ۵ سالگی و ۹۰ درصد تا ۹ سالگی از بین می‌روند.

یک نوع همانژیوم عمیق‌تر وجود دارد مانند یک توده برجسته به رنگ قرمز مایل به آبی است. این نوع خال در شش ماه اول به فوراً رشد می‌کند و تا قبل از دوران نوجوانی نیز ناپدید می‌شود.

مشکلات خال‌های مادرزادی

از دلایل به وجود آمدن این نوع همانژیوم این است که عروق خونی ناهنجار، عمیق‌تر از عروق موجود در همانژیوم سطحی است.
اکنون درمان همانژیوم‌های در حال تکثیر یا آن‌هایی که اثری از خود برجای نمی‌گذارند ساده است و برای درمان ضروری است به مرکز خالبرداری اصفهان و متخصص مربوطه مراجعه شود.

مشکلات خال‎های مادرزادی

اغلب خال‎های مادرزادی بی‌خطر هستند و بیشتر آن ‌‌در چند سال اول خود به خود برطرف می‌شوند. با چند استثنایی که وجود دارد. همچنین لازم است که پزشک کودک، تمامی خال‌های مادرزادی او را ببیند و مشکلات خال‌های مادرزادی کودک را شناسایی کند.

همانژیوم بزرگ با توجه به بخش آن‌ها، می‌تواند با خوردن، دیدن یا نفس کشیدن تداخل داشته باشد. همانژیوم ‌‌بعضی اوقات در داخل بدن رشد می‌کنند و در نهایت سلامت یک عضو را تهدید می‌کند سایر همانژیوم‌‌ قادر خواهند بود از نظر زیبایی، مشکل‌ساز باشد. خال‌های مادرزادی در ستون فقرات تحتانی ممکن است به زیر پوست توسعه پیدا کند و اعصاب و جریان خون نخاع را تحت تاثیر خود قرار دهد.

دسته‌های شش‌تایی یا بیشتر از لکه‌های شیر قهوه‌ای احتمالا علائم یک اختلال ژنتیکی به نام نوروفیبروماتوز نوع یک باشد.
عمدتاً کودکان مبتلا به نوروفیبروماتوز نوع یک این نوع خال ‌‌را زمان تولد یا تا سن دوسالگی تجربه می‌کنند هر چه میزان تعداد خال‌‌ در دوران کودکی و گاهی در سایر دروان زندگی افزایش یابد.
در بعضی از موارد نیز خال‌های گوشتی بزرگ در زمان تولد، ممکن است در سال‌های بعدی زندگی افراد تبدیل به سرطان شوند.

خال مادرزادی نوزاد

پذیرفتن کودک با ظاهر یک خال مادرزادی

بهترین راه برای رو به رو شدن با غریبه‌‌ یا خانواده و دوستان که ممکن است به فرزند شما خیره شوند یا صحبت‌های بی‌ربط  در مورد خال مادرزادی او به گویند، این است که به طور مستقیم با آن‌ صحبت کنید، چون بیشتر افراد از روی عمد بی‌توجهی نمی‌کنند.

اگر کسی به فرزند شما خیره شده بود یا به او اشاره می‌کرد می‌توانید به شکلی دوستانه به او نزدیک شوید و به او بگوید که فرزندتان تنها ‌یک خال مادرزادی دارد.

زمانی که فرزندتان به قد کافی بزرگ شد تا بتواند این مسئله را درک کند به او توضیح دهید.

که خال مادرزادی او چیست و چرا دیگران به او نگاه می‌کنند و او چگونه می‌تواند با حرف ‌‌و نقطه نظرات، آن‌ را درک کنند. برای اینکه بتوانید بهتر به کودک‌تان کمک کنید باید اطلاعات کافی در خصوص خال مادرزادی فرزندتان کسب کنید تا بتوانید با متخصص کودک‌تان بهتر همکاری کنید.
بنابراین لازم است به عنوان والدین درباره خال‌های کودکان بیشتر بدانید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
مشارکت رایگان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *