نوع دیگر از زگیلها که گاها در دیدگاه عموم به شکل خال میباشند، زگیل ناحیه تناسلی میباشد.
زگیلهای ناحیه تناسلی و درمان آن باید در کلینکهای معتبر و توسط پزشکان متخصص با کمک تجهیزات و دستگاهای پیشرفته و مدرن برداشته شود.
در ناحیه تناسلی، شکل ضایعات زگیلی بر اساس منطقه ابتلا (ضخیم بودن و وجود مو) متفاوت است. کوندیلوما اکیومیناتا، پاپولها و نودلهای گل کلمی شکل هستند که عمدتا در سطوح مرطوب و بدون مو که به طور ناقص کراتینیزه شدهاند، مثل نواحی اطراف مقعد، دیده میشوند. ضایعات سفتی و شاخی، بیشتر در نواحی سفت ایجاد میشود. HPV تیپ ۶ و ۱۱ عامل شایع اینجا زگیلهای تناسلی میباشند.
زگیلهای تناسلی، باید عنوان STD (بیماری منتقله از طریق جنسی)، در نظر گرفته شوند و بیمار باید از نظر سایر موارد STD، مورد بررسی قرار گیرد و همزمان شریک جنسی وی نیز بررسی شود و در صورت ابتلا، درمان گردد.
در زنان و با شیوع کمتر در مردان، زگیلهای ناحیه تناسلی، سرطان زا هستند. در زنان باید معاینه کامل لگنی صورت گیرد و سرویکس واژن بیمار به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه با اسید استیک ۳% تا ۵% (یا سرکه سفید) در تماس باشد، معاینه کامل شود و پاپ اسمیر به عمل آید.
بهتر است بیمار به یک متخصص زنان، جهت بررسی و درمان ارجاع داده شود. در مردان، استفاده از استیک اسید ۳% تا ۵% در ناحیه ژنیتال و سپس معاینه با بزرگنمایی کافی در نور مناسب، توصیه میگردد.
با این روش زگیلهای تناسلی، سفیدتر از پوست طبیعی به نظر میرسند. باید توجه داشت که تمام زگیلهای تناسلی، با این روش سفید نمیشوند و از طرفی بسیاری از نواحی سفید شده، زگیلهای تناسلی نمیباشند.
در صورتی که ضایعه آتیپیک باشد و بیمار سابقهای از زگیل تناسلی نداشته باشد و یا ضایعات تیپیک زگیل تناسلی در جای دیگر نباشد، نمونهبرداری ضرورت پیدا میکند که این امر به خصوص در ضایعات مسطح صادق است.
در زگیلهای اطراف مقعد، برای بررسی زگیلهای داخل مقعدی همراه، باید بررسی و معاینه تکمیلی انجام شود.
در زگیلهای تناسلی کودکان (به خصوص در آنهایی که زگیلها بعد از ۶ ماهگی ایجاد شدهاند) کودک باید از نظر سوء استفاده جنسی، بررسی شود. در این موارد در ۵۰% موارد شواهدی از سوء استفاده جنسی یافت شده است.
از بین بردن کامل زگیهای تناسلی، چه در مردان و چه در زنان، بسیار مشکل است.
بهبود خودبخودی نادر است و انتقال از طریق تماس جنسی، شایع میباشد. از آنجائیکه عفونت زگیل در ناحیه تناسلی، آشکارا در ارتباط با سرطان سلولهای سنگفرشی ناحیه تناسلی میباشد، باید سعی نمود که ضایعات یه طور کامل از بین بروند.
زگیلهای ناحیه تناسلی و درمان آن
درمان آغازین زگیل تناسلی به شرح زیر است:
پودوفیلین ۲۵% در تنتور بنزوئین
ابتدا پوست سالم اطراف ضایعه را باید با یک لایه از وازلین یا کرم عایق کننده، پوشاند. سپس با یک سوآپ، ۱ تا ۲ قطره از محلول را بر روی ضایعه مالید و با یک سوآپ دیگر اطراف ضایعه را لکهگیری کرد. بیمار باید ۴ تا ۸ ساعت بعد، هنگامی که احساس سوزش کرد، ناحیه درمان شده را کاملا شستشو دهد.
این درمان را باید هر ۲ تا ۴ هفته تکرار نمود تا اینکه ضایعات به طور کامل برطرف شوند (معمولا بعد از ۶ تا ۱۰ جلسه درمان).
ضایعات درمان شده، ممکن است در طی ۲ تا ۳ روز، ملتهب و دردناک شوند. بهتر است که در ابتدا فقط قسمتی از یک ناحیه بزرگ درمان شود، تا از درد ناتوان کننده جلوگیری شود. اگر ضایعات بسیار حجیم و گل کلمی هستند، ابتدا باید با کورتاژ، حجم ضایعه را کم کرد و بعد از بهبودی، ضایعه را با پودوفیلین، درمان نمود.
در صورت ایجاد درد، میتوان از یک ترکیب بی حس کننده موضعی استفاده کرد.
پودوفیلین در مناطق مرطوب و مسدود، بهتر اثر میکند. پودوفیلین میتواند واکنش تحریکی شدیدی ایجاد کند و در صورت جذب میتواند اثرات سمی سیستمیک ایجاد نماید. از این دارو نباید در حاملگی، شیرخواران و یا بر روی واژن یا سرویکس، استفاده نمود.
کرایوتراپی
کرایوتراپی با نیتروژن مایع، اغلب موثر از پودوفیلین است ولی دردناک تر نیز میباشد. در نواحی خشک، مثل تنه پنیس، کرایوتراپی درمان آغازین مناسبی میباشد. همچنین در سایر کوندیلوماتاهائی که به پودوفیلین یا تری کلرواستیک اسید، پاسخ ندادهاند، میتوان از کرایوتراپی استفاده کرد.
هر ضایعه را باید با حاشیه ۲ میلیمتر، فریز نمود و بعد از ذوب شدن مجددا یک بار دیگر عمل فریز را تکرار کرد. درمان را باید با فاصله ۱ تا ۲ هفته، تکرار کرد تا ضایعات بهبود یابند. مرکز خالبرداری اصفهان، با به کارگیری دستگاههای پیشرفته و نوین انواع خالها و زگیلهای بدن را زیر نظر پزشک متخصص درمان میکند.
درمان جایگزین
از اسید استیک با غلظت ۵۰% تا ۷۵% میتوان با احتیاط، بر روی ضایعات استفاده نمود. همانند پودوفیلین، از انتهای چوبی یک سوآپ، میتوان استفاده کرد و باید مراقب بود که دارو با پوست سالم تماس پیدا نکند. بعد از خشک شدن محلول، محل درمان باید کاملا شسته شود. اسید باعث یک نکروز پوستی لوکالیزه دردناک، بلافاصله پس از مصرف میشود که عمق این نکروز بستگی به غلظت و مدت زمان مصرف دارو دارد.
درمان پس آینده (نگاهدارنده)
درمان در مواردی که کوندیلوما به درمان مکرر با پودوفلین، TCA یا کرایوتراپی، پاسخ نمیدهد. (در صورت عدم پاسخ به درمان بعد از ۱۰ هفته، بهتر است از درمان دیگری استفاده کرد).
۱. الکتروسرجری: این روش نیاز به بی حسی موضعی با لیدوکائین ۱ درصد با اپی نفرین، دارد و در زگیهای مقاوم، بسیار موثر است. زگی های تنه پنیس و ناحیه پری آنال، به خوبی به این روش درمانی، پاسخ میدهند.
هر ضایعه باید به طور کامل توسط الکتروکوتر، تخریب شود. ترمیم معمولا سریع صورت میگیرد. به علت درد ناشی از تزریق موضعی ماده بی حسی، در هر جلسه درمان، نمیتوان بیش از چند ضایعه را کوتر کرد. بافر کردن لیدوکائین با بیکربنات سدیم درد ناشی از تزریق را کاهش میدهد. لیدوکائین بافر شده با این روش ناپایدار است و باید روزانه تهیه شود.
۲. ۵-FU موضعی در درمان کوندیلوما، موثر بوده که با روشهای گوناگونی استفاده شده است.
۳. تزریق داخل ضایعه اینترفرون – آلفا، در مواردی که تعداد محدودی کوندیلوماتا وجود دارد موثر است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.