روش‎های درمانی انواع خال

خال‎ها انواع گوناگونی دارند، روش‌های درمانی انواع خال با یکدیگر متفاوت است. افراد بنابر دلایل متعدد و تشخیص پزشک ممکن است نسبت به درمان خال و برداشتن آن از روی قسمت‎های مختلف بدن اقدام کنند.

خال اپیدرمال

خال اپیدرمال، یک اختلال مادر‎زادی خوش خیم است که به صورت افزایش سلول‎های پوستی بروز می‎کند. شروع بیماری معمولا از هنگام تولد یا در اوائل کودکی می‎باشد و در دختر و پسر به یک نسبت دیده می‎شود.
ضایعات معمولا متعدد بوده و به صورت خطی می‎باشند. در سندرم خال اپیدرمال، علاوه‎بر خال اپیدرمال (سطحی) اختلالات داخلی به صورت ضایعات عصبی، چشمی و اسکلتی نیز دیده می‎شود.

چه مواردی با خال اشتباه گرفته می شود؟

تشخیص‎های افتراقی خال اپیدرمال خطی شامل پسیوریازیس خطی، پوروکراتوز خطی، لیکن پلان خطی و بیماری‎های داریر خطی می‎باشد. خال سطحی ممکن است با اگزما و … اشتباه گرفته شود. درمان معمولا به دلایل زیبایی صورت می‎گیرد.

مرکز خالبرداری اصفهاندرمان آغازین

۱. هیپرکراتوز ضایعات را می‎توان با اسیدلاکتیک موضعی، آمونیوم لاکتات ۱۲%، سالیسیلیک اسید یا ترکیبات رتینوئیک موضعی، یکبار در روز بلافاصله بعد از شستشو، درمان نمود.

۲. برای برطرف کردن خارش ضایعات، می‎توان از کورتیکوستروئیدهای موضعی یا تزریق داخل ضایعه کورتیکوستروئیدها، استفاده نمود.

۳. در ضایعات بزرگ، سیستماتیک و یا التهابی، می توان از رتینوئیدهای خوراکی، استفاده نمود.

۴. درمان‎های تخریبی، از جمله کوتر، کرایو، برش عمقی و تراش پوست، همیشه با عود ضایعات،  همراه می‎باشد و ممکن است اسکار (زخم) به جای بگذارد.

۵. بیمار با خال‎های سطحی فراوان باید از نظر ضایعات اسکلتی، چشمی و عصبی، بررسی و پیگیری شود.

درمان جایگزین

۱. ترکیب تره تینوئین و ۵-FU موضعی نیز در صاف کردن ضایعات، ممکن است موثر باشد.

۲. لیزر CO2 و لیزر آرگون: استفاده از این دو نوع لیزر در درمان خال اپیدرمال، با موفقیت، همراه بوده است ولی امکان عود و اسکار وجود دارد.

۳. ضایعات کوچک و ضایعات خیلی باریک و نیز ضایعات بزرگ‎تری را که در نواحی در معرض تحریک می‎باشند یا از نظر زیبایی برای بیمار ناراحت کننده هستند را می‎توان با جراحی برداشت.

خال | کلینیک دکتر روزبهانیخال چربی (خال سباسه)

خال چربی یک پلاک خطی یا گرد و بدون مو و زرد رنگ می‎باشد که عمدتا بر روی پوست سر و بعد از آن بر روی پیشانی و پشت گوش ایجاد می‎شود.  امکان گرفتاری تنه و دست و پا نیز وجود دارد ولی معمول نیست.
خال چربی در ۳/۲ موارد، در هنگام تولد وجود دارد و بقیه موارد در هنگام شیرخوارگی یا اوایل کودکی پدیدار می‎شوند. دختر‎ها و پسر‎ها به یک نسبت مبتلا می‎گردند‎. سندرم خال چربی، اختلال نادری است که تریاد دارد که شامل خال چربی خطی، تشنج و عقب‎ماندگی ذهنی می‎باشد.

خال سباسه یا همان خال چربی در هنگام شیرخوارگی و اوایل کودکی به صورت ضایعاتی صاف با قوامی مومی و سطح بدون مو ظاهر می‌شود. در هنگام بلوغ که غدد چربی رشد زیادی پیدا می‎کنند، ضایعات دچار رشد می‎شوند، سطح ضایعات حالت گل کلمی پیدا می‎کنند و دانه‎های برجسته به رنگ زرد متمایل به قهوه‎ای متعددی نزدیک به هم، بر روی ضایعات پدیدار می‎شود. معمولا در این زمان والدین بیمار نگران می‎شوند و او را به نزد پزشک می‎آوردند. مرکز خالبرداری اصفهان با جدیدترین دستگاه‎ها و روش‎ها درمان این خال‎ها را شروع می‎کند.

درمان

۱.ناهنجاریهای عصبی، چشمی و عضلانی اسکلتی همراه را باید بررسی نمود که معمولا با ضایعات بزرگ اسکالپ همراه می‎باشند.

۲. هر دانه برجسته که بر روی خال چربی ایجاد می‎شود را باید نمونه‎برداری کرد.

۳. به علت خطر ایجاد سرطان که به‎طور شایع بعد از بلوغ بر روی خال چربی ظاهر می‎شود، برداشتن کامل ضایعه با حاشه مطمئن، در صورت امکان بعد از بلوغ، بهترین روش درمان می‎باشد. بسته به اندازه ضایعه، می‎توان بعد از برداشتن ضایعه، محل عمل را به صورت اولیه پانسمان نمود.

۴. تخریب موضعی ضایعات با روش‎هایی چون کوتر و یا کرایو ممکن است باعث عود ضایعات شود‎.

خال‎های ملانوستیک (مول)

مول یا خال ملانوستیک، یک رشد خوش خیم و محدود سلول‎های ملانوسیتی در پوست می‎باشد. شکل ظاهری خال ملانوسیتیک، تا حدی بستگی به محل قرار‎گیری سلول‎های ملانوسیت‎ها در پوست دارد.

لایه‎های پوستی

۱) اپیدرم لایه باریکی در سطح پوست می‎باشد که مرتب از روی پوست برداشته می‎شود اغلب زمان میکرودرم یا کیسه کشیدن بدن این لایه برداشته می‎شود.

۲) به ناحیه دوم پوست لایه درم گفته می‎شود که محل وجود عروق و اعصاب و سلول‎های فیبروبلاست در این لایه موجود است و در جوانسازی پوست مثل تزریق ژل، هایفو، مزوتراپی و پی آر پی بخشی از کار در این لایه انجام می‎شود.

۳) ساب کوتانئوس که پایین‎ترین لایه پوست می‎باشد.

حال خال بر اساس اینکه سلول‎های رنگی یا ملانوسیت در چه لایه‎ای از پوست قرار گیرد تقسیم‎بندی می‎شود.

ملانوسیت‎ها، به محل اتصال درم و اپیدرم محدود می‎باشند (خال جانکشنال)، یا به داخل درم نیز گسترش یافته‎اند (خال کمپاند) و یا تنها محدود به درم می‎باشند (خال داخل درم).
خال‎ها گاهی در هنگام تولد وجود دارند ولی اکثرا ضایعاتی اکتسابی هستند که برای اولین بار در کودکی ظاهر می‎شوند.

خال یک سطح مسطح یا برجستگی رنگی گرد یا بیضی با حدود مشخص و رنگ یکنواخت از قهوه‎ای روشن تا تیره می‎باشد.
خال‎های رنگی، در هر کجای بدن می‎تواند ایجاد شود، هر چند در مناطقی که در معرض نور خورشید هستند، بیشتر دیده می‎شوند.
خال‎ها اکثرا بدون علامت هستند، هر چند ممکن است در صورتی که در معرض ضربه واقع شوند، خارش پیدا کنند و یا دچار خونریزی شوند.

خال | کلینیک دکتر روزبهانیخال‎های مادر‎زادی، بر اساس اندازه خود به سه گروه تقسیم می‎شوند:

کوچک (کمتر از ۵/۱ سانتی‎متر)، متوسط (بین ۵/۱ سانتی‎متر تا ۲۰ سانتی‎متر) و بزرگ (۲۰ سانتی‎متر و یا بیشتر).
خال‎های کوچک و متوسط، حدودی مشخص دارند و ممکن است مسطح و یا بر آمده باشند و رنگ آن‎ها از قهوه‎ای روشن تا سیاه متغیر است و ممکن است رشد مو در آن‎ها افزایش یافته باشد.
خال‎های مادرزادی بزرگ، نمای یکسانی ندارند و اغلب سطحی خشن پیدا می‎کنند و ندول‎های زیر جلوی بر روی آن‎ها ایجاد می‎شود. خطر ایجاد ملانوم در آن‎ها در طول زندگی، حدود ۶% می‎باشد.

خال آتیپیکال (خال‎هایی به توجه بیشتر نیاز دارند):

یک ضایعه خوش خیم اکتسابی است و مادرزادی نیست، که هم توان تبدیل شدن به ملانوم را دارد و هم نشانه‎ای است برای افزایش خطر ایجاد این بدخیمی در افراد مبتلا. خال‎های آتیپیکال چه مشخصاتی دارند؟

معمولا بزرگتر از ۵ میلی‎متر هستند، حاشیه نامنظم دارند و رنگ آن‎ها یکنواخت نیست.

ضایعات در مرکز برآمده و در اطراف مسطح می‎باشند.

  • خال‎های هاله‎ای: یک ضایعه خوش خیم است که اغلب در دوران کودکی با نوجوانی ایجاد می‎شود. این ضایعات صاف و برجسته قرمز یا قهوه‎ای رنگ می‎باشند که اطراف آن‎ها را حلقه‎ای سفید رنگ فرا‎گرفته است.
  • خال اسپیتز: به نام ملانوم جوانان نامیده می‎شود، یک ضایعه پیگمانته خوش خیم است که رشد سریعی دارد و عمدتا و در کودکان ایجاد می‎شود. نمای پاتولوژی ضایعات شبیه ملانوم می‎باشد.
  • خال آبی: به صورت یک ضایعه گرد یا بیضی با رنگ آبی یکنواخت ظاهر می‎شود. قطر ضایعات کمتر از ۵ میلی‎متر است.
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
مشارکت رایگان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *