شاید تا بحال شنیده باشید یا دیده باشید کسی که مبتلا به خال چشم شده باشد.
پزشکان و متخصصین با استفاده از چشمها میتوانند حالات و بیماریهای افراد را معاینه کنند و حتی با استفاده از این عضو کوچک میتوان بیماریهای مزمن و خطرناکی مانند سرطان، ایدز و غیره را شناسایی کنند.
زمانی که خال چشم داخل چشم اتفاق میافتد باعث از بین بردن زیبایی میشود، همچنین نقطه دید را مختل میکند.
برای این منظور مطابق با توصیههای متخصصین چشم پزشکی که افراد باید هر شش ماه یکبار چشمهای خود را معاینه کنند تا از بروز مشکلات و ناراحتیهای چشمی و همچنین خالهای چشم در امان باشند تا در بروز ایجاد هرگونه مشکل سریعا آن را برطرف نمایند.
خال چشم چیست؟
به خال چشم نووس نیز گفته میشود که انواع متعددی دارد و در بخشهای گوناگونی از چشم امکان بروز و انتشار دارد.
در بیشتر موارد وجود خال چشم کامل بیخطر و بیضرر است، اما باید این خال توسط متخصص چشم پزشک مورد بررسی و معاینه قرار بگیرد و او تشخیص خوش خیم بودن یا بد خیم بودن آن را بدهد، چون برخی از خالهای چشم ممکن است تبدیل به نوعی سرطان به نام ملانوما شوند که بسیار دردناک و مرگبار است.
انواع خالهای چشم
انواع خالهای چشم عبارتند از:
- خال چشم مادرزادی
- خال چشم اکتسابی
- خال عنبیه
- خال چشم ملتحمهای
- خال چشم کوروئیدی
در ادامه هر یک از موارد فوق را توضیح خواهیم داد.
۱. خال چشم مادرزادی
این افراد از بدو تولد به صورت مادرزادی به این عارضه دچار هستند و یا در دورههای بعدی زندگی یعنی در دوران کودکی، نوجوانی تا بزرگسالی ممکن است، خال خود را نشان دهد.
از خطرناکترین خالهای که اغلب باعث بروز سرطان میگردد خالهای مادرزادی هستند.
بنابراین لازم است با خال مادرزادی و انواع درمانهای آن آشنایی داشته باشید.
۲. خال چشم اکتسابی
برخی از خالهای اکتسابی وجود دارند که بر اثر ملانوسیتها یا همان سلولهای حاوی رنگدانهها با یکدیگر پیوند میخورند و به وجود میآیند.
خالهای اکتسابی در ابتدای امر وجود نداشتهاند و به مروز زمان در با بالا رفتن سن ایجاد میشوند.
۳. خال عنبیه
خال عنبیه یا نووس عنبیه بر روی بخش عنبیه یا قسمت رنگی چشم نمایان میشود. حدودا نزدیک ۶ تا ۱۰ درصد مردم به این عارضه مبتلا هستند.
۴. خال چشم ملتحمهای
خال ملتحمهای در اثر ضایعات رنگدانهای که روی محل سفیدی چشم ایجاد میشود.
این خال معمولا بیشتر در دوران کودکی خود را نشان میدهد، به این صورت است که نصف سفیدی چشم را به خود اختصاص میدهد.
۵. خال چشم کوروئیدی
نووس کوروئیدی یک آسیب چشمی است که توسط رنگدانههای خوش خیم در پشت چشم قرار دارد.
طبق بررسیهای انجام شده توسط بنیاد ملانوم چشمی حدودا از هر ده نفر یک نفر به این عارضه مبتلا است که بر اساس انباشته شدن سلولهای رنگدانهای خالهای کوروئیدی ایجاد میشوند.
این خالها معمولا بیخطر هستند و درصد خیلی کمی از آنها بدخیم میباشند که تشخیص این مسئله بر عهدهی پزشک مرکز خالبرداری اصفهان است.
نشانههای انواع خالهای چشم
از نشانههای خالهای مختلف چشم میتوان به موارد زیر اشاره کنیم:
۱) رنگ خالهای عنبیه تیره است، بیشتر در افرادی که رنگ چشم آنها آبی است اتفاق میافتد و به آسانی قابل رویت است.
۲) معمولا خالهای کوروئیدی هیچ گونه علائم مشخصی ندارد، در صورتی که احتمالا مایعی از آن ترشح میشود یا باعث رشد و تکثیر تودههای رگهای خونی همراه است.
۳) در بعضی از مواقع دیده شده است که خالهای کوروئیدی ممکن است باعث از هم گسیختگی شبکیه چشم و یا حتی از دست دادن بینایی چشم شوند که دلیل آن توسط متخصصین مربوطه با انجام آزمایش فوندوسکوپی تشخیص داده میشود.
۴) خالهای ملتحمهای بیشتر به صورت خالی قابل مشاهده است که سفیدی چشم را پوشش میدهد و فاقد علامت و یا نشانهای است.
لذا احتمال دارد که با گذشت زمان دچار تغییر رنگ شود که این اتفاق بیشتر در دوران بلوغ یا بارداری برای خانمها رخ میدهد.
عوارض خال چشم
با توجه به این که اکثر قریب به اتفاق خالهای چشم غیر سرطانی هستند اما باید از طرف متخصصین چشم پزشک مورد بررسی و ارزیابی قرار بگیرند.
دیده شده است که برخی از خالهای چشم احتمال مبتلا شدن به ملانوم را دارند. هر چند افراد هر چه زودتر به این مشکل را شناسایی کنند و به درمان آن بپردازنند درمان نیز به سرعت انجام میگیرد، قبل از این که خال باعث به وجود آمدن عارضههای خطرناک و جدی شود.
بنابراین باید از کارهایی که لازم است برای برداشتن خالها انجام دهیم آگاهی داشته باشیم.
هنگام تشخیص خال چشمی توسط چشم پزشک بایستی هر شش ماه تا دوازده ماه آن را بررسی نماید و سایز، برجستگی و شکل آن را یادداشت نمایید.
به دلیل وجود ضایعات رنگدانهای که در اثر معاینات فوندوسکوپیک که در هر دو چشم وجود دار،د میتواند علائم و مشکلاتی مانند هیپرتروفی مادرزادی اپیتلیوم رنگدانهای شبکیه باشد که معمولاً هیچ گونه نشانه خاصی ندارد.
چنانچه CHRPE در هر دو چشم وجود داشته باشد از نشانههای یک مشکل ارثی به نام پولیپوسیس ادنوماتوس خانوادگی که به آن FAP نیز گفته میشود.
اختلال پولیپوسیس ادنوماتوس خانوادگی خیلی به ندرت به وجود میآید. احتمال مبتلا شدن افراد به این اختلال تا سن ۴۰ سالگی تخمینزده شده است.
در صورتی که تشخیص CHRPE توسط چشم پزشک مورد بررسی قرار گرفته باشد، باید در خصوص محاسن و معایب آزمایش ژنتیک از پزشک مربوطه راهنمایی و مشاوره بگیرید.
درمان خال چشم
همانطور که گفته شد بیشتر خالهای چشم خوشبختانه قابل درمان هستند، تنها کافی است که پزشک به صورت پیوسته خالها را مورد بررسی و آزمایش قرار دهد که معمولا این کار را هر شش ماه یا یک سال انجام میدهد تا شاهد تغییراتی از جمله شکل، سایز و رنگ خال شود.
در صورتی که بین خالهای چشمی مانند عنبیه، ملتحمهای، کوروئیدی و تابش نور خورشید به دلیل داشتن اشعه فرابنفش ارتباطی وجود داشته باشد، میتوان برای رفع این مشکلات از عینکهای آفتابی استفاده نمود که باعث کمتر شدن عوارض و آسیبها به چشم میگردد.
در صورتی که براساس بررسی و شواهد موجود پزشک متخصص تشخیص دهد که خال چشم باید حتما برداشته شود، باید با استفاده از عمل جراحی با توجه به شرایط شخص بیمار مشخص شود که به صورت باز انجام شود یا با استفاده از لیزر برای خارج کردن خال از داخل چشم اقدامات لازم انجام گیرد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.