انوع زگیل و روشهای درمانی موثر آن به شرح زیر است:
زگیل صاف یا مسطح
نوع دیگری از زگیلها، زگیل صاف یا مسطح میباشد که مانند سایر زگیلها در دید عوام با خال اشتباه گرفته میشود.
زگیلهای صاف یا مسطح، به صورت پاپولهای (دانه) مسطح ۲ تا ۴ میلیمتری، به رنگ پوست یا خرمایی رنگ و عمدتا روی صورت، دست و پاها دیده میشوند. این زگیلها تقریبا همگی در عرض چند ماه تا چند سال به طور خود به خودی، بهبود مییابند و عارضهای بر جای نمیگذارند، بنابراین درمان باید غیر تهاجمی و بدون امکان ایجاد اسکار باشد.
درمان آغازین زگیل صاف یا مسطح
۱. کرم تره تینوئین ۱/۰ % یا ژل۲۵/۰ % دو بار در روز، به مدت ۴ تا ۶ هفته، یک تحریک خفیف تا متوسط ایجاد میکند که تا ۵۰% موارد، باعث بهبود ضایعات میشود.
۲. تراشیدن ریش در نواحی مبتلا به زگیل باعث گسترش ضایعات میشود. بنابراین آقایان مبتلا به زگیل در ناحیه ریش نباید تا بهبود ضایعات، این مناطق را با تیغ بتراشند. ریش تراش الکتریکی ممکن است خطر کمتری از نظر گسترش ضایعات داشته باشد.
درمان پس آیند (نگاهدارنده)
به بیمارانی که تعداد معدودی ضایعه دارند، کرایوتراپی سطحی، بسیار موثر است و ممکن است همراه با درمان با کرم تره تینوئین، به کار رود.
نکتهها
۱. به طور کلی، در درمان زگیلهای صاف، نباید از کوتر استفاده کرد، چرا که ایجاد اسکار میکند، مگر اینکه توسط شخصی خبره در این کار صورت پذیرد. کلیه خدمات مربوط به خالبرداری و زگیل در مرکز خالبرداری اصفهان و زیر نظر پزشکان متخصص انجام میگیرد.
۲. زگیلهای صاف ممکن است بسیار ظریف باشند و با اگزما، اشتباه گرفته شوند. استفاده از پمادهای کورتی موضعی به خصوص در افراد که حساسیت دارند، ممکن است با مصرف اشتباه آن باعث پخش و گسترش ضایعات شود.
زگیلهای کف دست و کف پا
این زگیلها به صورت ضایعات شاخی، سفت یا برجسته هستند که بر خلاف پینه، خطوط طبیعی پوست را قطع مینمایند و در سطح آنها ممکن است نقاط قرمز یا تیره رنگ دیده شود. زگیل موزاییک از به هم پیوستن چند ضایعه کوچکتر و تشکیل یک ضایعه بزرگ و معمولا مسطح به وجود میآید.
درمان این زگیلها مشکل است. ۵۰% بهبودی، با هر روش درمانی، نتیجه خوبی دارد. از درمان بسیار تهاجمی باید اجتناب کرد، چرا که اسکار در این ناحیه، میتواند درد دائمی ایجاد کند.
درمان آغازین زگیلهای کف دست و کف پا
چسب سالیسیلیک اسید ۴۰% را میتوان روزانه زیر پانسمان بسته (نوار چسبدار)، بعد از فرو بردن زگیلها در آب گرم به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه و تراشیدن نسوج مرده، به کار برد. این روش باعث بهبود تدریجی ضایعات میشود، تا زمان بازگشت خطوط طبیعی پوست در نواحی مبتلا، درمان را باید ادامه داد. میتوان از ژل سالیسیلیک اسید ۲۷% یا کراتولیتیکهای استاندارد، استفاده کرد.
درمان جایگزین
۱. کرایوتراپی، با فاصله ۱ تا ۳ هفته تا ایجاد تاول، روشی بی خطر و موثر است. ممکن است به چندین جلسه درمان نیاز باشد. قبل از درمان مجدد سقف تاول باید برداشته شود.
۲. در ضایعات موزاییک وسیع، غرقه کردن ناحیه مبتلا در محلول فرمالین ۴% به مدت ۱۵ دقیقه در روز، یا استفاده روزانه از پماد فرمالین ۱۰ تا ۲۰ درصد، کمک کننده است.
درمان پس آینده (نگاهدارنده)
زگیلها را میتوان بعد از بی حسی موضعی، با یک جسم لبه پهن یا کورت، برداشت و برای قطع خونریزی نیز میتوان از کلراید آلومینیوم، استفاده کرد. در صورتی که این کار به طور صحیح انجام شود، این روش موثر است و اسکار نیز بر جای نمیگذارد.
نکتهها
۱. چسبهای سالیسیلیک اسید، لایه شاخی پوست طبیعی را حل میکند، بنابراین آنان را باید فقط بر روی زگیلها و یک حاشیه نازک از پوست سالم اطراف آنها به کار برد.
۲. در طی درمان با فرمالدئید، درماتیت تماسی آلرژیک، ممکن است به صورت یک راش خارشدار تظاهر کند.
درمان زگیل در بیماران با نقص ایمنی (ایدز، هپاتیت)
تمام درمانهای ذکر شده به جز اینترفرون، در این مورد نیز کاربرد دارند، ولی اثر بخشی آنها کمتر است.
رتینوئیدهای خوراکی نیز ممکن است در درمان EV به کار روند، ولی دوزهای بالایی موردنیاز است و با قطع درمان، ضایعات عود مینمایند.
از آنجائی که در بیماران با نقض ایمنی، زگیلها اغلب از بین نمیروند، توجه ویژهای باید به همراهی زگیلها و کارسینوم سلول سنگفرشی داشت.
به نظر میرسد که در این بیماران پیشرفت زگیل به سمت کانسر، تسریع میشود. در ضایعات پوستی غیر تناسلی، نور آفتاب، کوفاکتور سهم مهمی میباشد.
نکته
۱. محافظت از نور آفتاب باید شامل پوشاندن بازوها، پاها و سر باشد. علاوهبر آن بیمار باید از یک ضد آفتاب وسیع الطیف با SPF روزانه بر روی صورت، گردن، گوشها و بازوها استفاده نماید. از هر گونه ضایعه مشکوک که بهبود نمییابد، باید بیوپسی به عمل آورد.
درمان زگیلهای مقاوم و وسیع
درمان کوندیلوماتای وسیع، با هر روش درمانی مشکل است. بهتر است که این بیماران به متخصصانی که در درمان این ضایعات، تبحر دارند ارجاع داده شوند. پزشکان متخصص در مرکز خالبرداری اصفهان در درمان اینگونه زگیلها و خالهای مختلف تخصص دارند.
۱. لیرز CO2: در حال حاضر لیزر CO2، موثرترین روش درمان جراحی در موارد زگیلهای مقاوم وسیع میباشد. در صورتی که ضایعات وسیع باشند، ممکن است نیاز به بیهوشی عمومی یا نخاعی باشد. حداقل یک هفته زمان برای ایجاد بهبودی، لازم است.
۲. اینترفرون: اینترفرون به صورت تزریق عضلانی (سیستمیک)، موثر میباشد ولی عوارض جانبی آن نیز شایع است.
نکتهها
۱. در صورتی که پودوفیلین، از موضع شسته نشود، میتواند اروزیونهای مخاطی و پوستی شدیدی ایجاد کند. در صورتی که بخواهیم ناحیه زیر پره پوس، را درمان کنیم در هر جلسه، فقط ۵۰% منطقه را میتوان درمان کرد.
درمان بسیار تهاجمی ممکن است ایجاد فیموزیس کند. از پودوفیلین نباید در حاملگی، شیرخواران و … استفاده کرد.
۲. در صورتی که تری کلرواستیک اسید، با احتیاط به کار نرود، ممکن است اروزیونهای شدیدی در ناحیه تناسلی ایجاد نماید.
۳. به دنبال کرایوتراپی، ممکن است تاول ایجاد ایجاد شود، درمان بسیار تهاجمی است و ایجاد اسکار میکند.
۴. الکتروسرجری معمولا اسکارهای کوچکی بر جای میگذارد که ممکن است پیگمانتاسیون غیر طبیعی داشته باشد.
۵. در صورتی که از ۵-FU به دفعات زیاد استفاده شود و یا در مناطقی که پوست نازک است به کار رود (مثل اسکروتوم) ایجاد حساسیت مینماید.
۶. تزریق اینترفرون به صورت عضلانی یا داخل ضایعه، در بسیاری از بیماران علائمی شبیه آنفولانزا و تب ایجاد مینماید.
۷. اجزاء ویروسی که به طور بالقوه عفونت زا هستند، در بخارات ناشی از کوتر و لیزر وجود دارند و بنابراین باید از ماسکهای فیلتردار و سیستم تهویه در هنگام عمل استفاده شود.
دیدگاه خود را ثبت کنید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.