فرکل یا لکههای رنگی کوچک که گاها در دیدگاه عموم به شکل خال میباشند، که در مناطق در معرض نور بدن ایجاد میشوند و عمدتا به پوست صورت و دست زده میشوند. این ضایعات به خصوص در کسانی که پوست روشن، چشمان آبی و موهای قرمز یا بلوند دارند، به طور شایع دیده میشود. این ضایعات خوش خیم هستند و بدخیم نیز نمیگردند.
آشنایی با کک و مک و روشهای درمانی آن
۱. محافظت پوست از نور آفتاب و استفاده از ضد آفتاب با SPF بیشتر از ۱۵
۲. در صورتی که ضایعات محدود باشند، میتوان از کرایوتراپی ملایم استفاده نمود.
۳. هیدروکینون ۲ تا ۵ درصد به تنهایی یا همراه با تره تینوئین و استروئیدهای موضعی، تا حدی در پاک کردن ضایعات موثر است.
۴. از لیزر Pulsed-day با طول موج ۵۱۰ نانومتر نیز میتوان استفاده نمود.
نکتهها
۱. وجود فرکلهای ناشی از نور خورشید در بالغین، با افزایش ۲ تا ۴ برابر در سرطانهای غیر ملانومایی پوست و افزایش ۲ تا ۶ برابر ملانوم، همراه است.
۲. فرکلها، در تماس با نور خورشید افزایش مییابند و با قطع تماس با نور خورشید، و در فصل زمستان بی رنگ یا کم رنگ میشوند.
گزانتوما
گزانتوماها ضایعات پوستی میباشد که در دید عوام به شکل خال بوده و همرنگ پوست هستند. به شکل دونه یا تومورهای حاوی چربی هستند که در هر کجای پوست یا مخاط میتوانند ایجاد شوند.
هر چند مکانیسم ایجاد آنها کاملا شناخته شده نیست ولی به نظر میرسد که چربیهای سرم به داخل پوست ترشح میشوند و توسط سلولهای خونی جذب میگردند و رسوب مینمایند.
هر چند که گزانتوما، ممکن است در زمینه افزایش چربی خون ایجاد شود ولی در صورتی که به تنهایی دیده شوند، برای اختلال زمینهای خاصی تشخیصی نمیباشند و بنابراین معاینه کامل و تست آزمایشگاهی کاملی باید صورت گیرد تا ماهیت واقعی اختلال زمینهای مشخص گردد.
گزانتوماها بر اساس شکل ماکروسکوپی، نقاط آناتومیک و نحوه تشکیل شدنشان، به انواع متفاوتی تقسیم میشوند. شناخت این ضایعات، از آنجا اهمیت دارد که این ضایعات نشانههای پوستی قابل رویتی از اختلالات متابولیک احتمالی زمینهای میباشند و ممکن است به تشخیص بیماری متابولیک خاصی کمک نمایند.
بسیاری از افراد به دلیل داشتن ظاهری زیبا تصمیم به برداشتن کک و مک و انواع خالهای پوستی میگیرند، برداشتن خال در اصفهان با کمک تجهیزات و دستگاههای پیشرفته و زیر نظر متخصصان انجام میگیرد.
درمان انتخابی، بر اساس اختلال لیپوپروتئین زمینهای میباشد. در موارد افزایش چربی خون، درمان باید در جهت بر طرف کردن علت زمینهای باشد (مثل درمان دیابت و یا هسیپوتیروئیدی) ولی در مواردی که علت ثانویهای یافت نشود، رژیم غذایی و داروهای آنتی هیپرلیپیدمی، اساس درمان باشد.
درمان آغازین
۱. در تمامی بیماران، بررسیهای آزمایشگاهی، ضروری و حتی در برخی موارد، گزانتومای فورانی که ممکن است با کتواسیدوزدیابتی، همراه باشد، اورژانسی است. این آزمایشات شامل کلسترول، تری گلیسیرید، LDL ،HDL و VLDL میباشد.
سایر آزمایشاتی که ممکن است لازم باشد، عبارتند از، قند خون ناشتا و بعد از غذا، تستهای تیروئیدی، BUN و کراتی نین، تستهای کبدی، اسیداوریک و آزمایش ادرار.
۲. در چربی خون به شکل اولیه، رژیم درمانی، پایه درمان میباشد.
الف) کاهش وزن و رساندن وزن به میران طبیعی، ضروری است.
ب) کاهش دریافت کالری به ویژه به شکل کربوهیدراتها، برای کاهش هیپرتری گلیسیریدمی لازم است.
ج ) کاهش میزان کلسترول رژیم غذایی در موارد هیپرکلسترولمی، ضروری میباشد.
د ) استفاده از چربیهای اشتباع نشده به جای چربیهای اشباع شده در رژیم غذایی، به کاهش چربیهای خون، کمک مینماید.
۳. در مواردی که رژیم درمانی موثر واقع نشود، باید از درمانهای داروئی کمک گرفت.
درمان کمکی
۱. علاوه بر محدودیت رژیم غذایی و کاهش وزن، باید به بیماران توصیه نمود که از مصرف سیگار، خودداری نمود.
۲. ورزش منظم نیز میتواند به کاهش چربی خون کمک کند.
۳. گزانتوماهای پایدار منفرد، مثل گزانتولاسما در افراد با چربی خون طبیعی را میتوان با روشهای زیر از بین برد:
الف) کوتر شیمیایی با داروی تری کلرواستیک اسید ۳۵%: با استفاده از سو آپ، باید محلول تری کلرواستیک اسید را فقط بر روی ضایعات گزانتولاسما به کار برد. این درمان را میتوان هر دو هفته یک بار تکرار کرد تا ضایعات بر طرف شوند.
ب) جراحی: پس از بی حسی موضعی، ضایعه توسط فور پس دندان موشی گرفته شده و سپس با قیچی بریده میشود، آنگاه محل عمل را باید undermined کرده و با نخ سیلک نازک، سوتور نمود. نتیجه کار، بسیار عالی است و حتی میتوان محل زخم را نیز بخیه نکرد و اجازه داد که به طور ثانویه، بهبود یابد.
ج) از کوتر یا لیزر CO2 یا کرایوتراپی نیز میتوان برای تخریب ضایعات، استفاده نمود.
۴. آنتیاکسیدانها ممکن است باعث بر طرف شدن گزانتولاسما شوند. ویتامین E در دراز مدت میتواند کمک کننده باشد.
نکته
۱) در مواردی که تری گلیسیرید خون، بیشتر از ۱۰۰۰ میلیگرم در دسی لیتر باشد، خطر ایجاد پانکراتیت وجود دارد و درمان باید سریعا صورت پذیرد.
۲) گزانتوما، ممکن است تظاهر اولیه یک بیماری زمینهای مثل سندرم نفروتیک و یا سیروز صفراوی اولیه باشد. در صورت یافتن علل، درمان آنها میتواند منجر به رفع گزانتوما شود.
۳) از آن جایی که ژمفیبروزیل و کلوفیبرات از طریق کلیهها دفع میشوند، دوز این داروها باید بر اساس وضعیت عملکرد کلیه بیمار تنظیم گردد.
۴) با قطع رژیم درمانی و یا داروهای پایین آورنده چربی خون، امکان عود ضایعات وجود دارد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.